Casos curiosos: Ceguesa

Correrien els anys vuitanta quan a la consulta del petit despatx del carrer Vallfogona va arribar un dels casos més extraordinaris que s’han vist fins el dia d’avui. De part d’una amiga personal va arribar la Mercè (el nom no és real per qüestió de confidencialitat). La dona, de mitjana edat, baixa i prima, havia sofert una condició ocular que la havia fet estar sense vista durant un curt període de temps. Per a sorpresa de tothom al seu voltant, quan va ser l’hora de de retirar els embenats i poder deixar la ceguesa temporal enrere, la pacient no va recuperar la vista. S’havia quedat cega.

La operació no va portar cap complicació i el procés de curació va ser un èxit a nivell biològic, no hi havia cap fet que podés suggerir que la Mercè no estava ben curada. Davant la estupefacció dels metges es va plantejar la possibilitat que la ceguesa de la pacient fos causada per algun motiu psicològic. És per aquest fet que la protagonista de la història va acabar a la consulta del barri de Gràcia.

La Mercè va resultar ser un d’aquells casos que aconsegueixen arribar a un nivell molt profund d’hipnosi, capaç d’arribar a l’anomenat quart grau hipnòtic, en el qual l’estat mental es pot alterar en gran mesura. En aquest estat la Mercè va anar relaxant-se i baixant i profunditzant cada cop més fins al punt en què se li va donar la ordre hipnòtica que quan obrís els ulls seria capaç de veure tot allò que la envoltava, seria capaç de tornar a veure. En obrir els ulls la Mercè va ser capaç de descriure tot allò que veia des del divan on se li realitzava la hipnosi, els mobles, la decoració, els quadres… Però en sortir del transit hipnòtic no era capaç de veure-hi. Cada cop que era hipnotitzada podia veure-hi com abans de la operació.

I així van anar passant varies sessions en què l’efecte no va durar més enllà de la sessió d’hipnosi. Fins que un dia, es va decidir que es faria una regressió hipnòtica per poder establir un diàleg amb el subconscient de la Mercè.

Sota hipnosi la pacient va arribar a un grau hipnòtic molt profund, a un grau de consciència alterada tant gran que el seu subconscient va agafar una veu pròpia i va fer visible l’arrel del problema.

Sota hipnosi, la Mercè va començar parlant de la seva situació familiar. Explicava que ella estava al carreg de dos fills i un marit a l’atur. A casa s’havia d’encarregar de totes les tasques: cuinar, rentar i comprar i cap dels membres de la seva família la ajudaven, però arrel de la ceguesa la situació de la clienta va millorar extraordinàriament, el seu marit va trobar feina i els seus fills van encarregar-se de les feines de la casa.

Després del relat de la Mercè no hi va haver cap dubte, la ceguesa histèrica era deguda al desig subconscient de millorar la seva situació a casa.

En situacions de gran estrès el subconscient dels individus pot buscar solucions radicals per al malestar de la ment i ocultar-les al coneixement de la part conscient. En aquest cas, la hipnosi va ser útil per a fer conscient el contingut inconscient de la ment de la pacient.

La Mercè va recuperar la vista després d’aquella sessió i la seva vida familiar va millorar en fer-se la seva família sabedors dels motius de la seva ceguesa.

 

Comparteix Facebook Twitter LinkedIn Google

Últims Articles