El Regne de Hypnos

Breu introducció al concepte d'hipnosi

edda98bdd18ed3f57cdf559dcb559db8

Hypnos es el déu del son en l’antiga Grècia, però per als antics grecs aquest déu no era adorat per l’estat fisiològic de la son sinó com a governant del món inaccessible dels somnis i els misteris que s’hi amaguen. Per aquest motiu la hipnosi actual rep el nom del misteriós déu, aprofundint en aquells estats als quals pot arribar la ment en un estat entre el son i la vigília per a endinsar-se en el món dels somnis, que no és un reialme extern a l’individu, sinó un producte de la seva pròpia ment.

Aquella visió del món dels somnis com a un entorn màgic i revelador en ocasions d’aspectes ocults del propi ser es podria considerar una primera aproximació al concepte de subconscient. Aquest conté tot aquell contingut inaccessible per la consciència de l’individu: instints, emocions, records amagats i sentiments que conformen qui som. Sense ser-ne nosaltres conscients de la seva existència (o no plenament).

A través de certes tècniques utilitzades al llarg de la història l’ésser humà ha aconseguit entrar en un estat de consciència alterada per mitjà del bloqueig de la part conscient de la ment que l’ha permès accedir als impulsos, passions i continguts de la ment desfermada sense el control de la consciència i sense un guia per a controlar-lo. Exemples d’aquest fet serien els rituals xamànics i les visions induïdes per les pràctiques fanàtiques en què l’individu sembla posseït, veu visions o rep missatges d’un ens sobrenatural. Des del punt de vista de la hipnosi, aquests inputs que rep l’individu sota aquest estat no són mes que un somni lúcid, una entrada a aquest reialme dels somnis de la nostra pròpia ment. La hipnosi actual pretén establir un diàleg amb el subconscient a través d’aquest estat alterat sota control de l’hipnòleg, per aconseguir tant extreure’n el seu contingut com per a fer-lo permeable a la inclusió de nous continguts o reforçar-ne de preexistents.

Però com s’arriba a aquest estat? El procés per al qual es bloqueja la ment conscient consta de fer que l’individu centri tota la seva atenció en un sol estímul (o estímuls) sensorial al mateix temps que aconsegueix un nivell de relaxació profunda, en un procés de “meditació guiada” que el permet obviar altres estímuls externs i aconseguir arribar a l’anomenat estat hipnòtic. En aquest estat la ment del propi individu s’ha fet permeable a les paraules de qui l’ha portat a aquest punt, deixant a l’hipnòleg en una posició avantatjada per a poder modificar els continguts d’aquest somni entre la vigília i el son que s’ha creat, com un element mes d’aquest son amb la capacitat de guiar-lo.

Val a dir que l’hipnotitzat no ha perdut en aquest estat el control sobre la seva pròpia persona, i tot allò que se li ordeni que sigui contrari a la seva forma de pensar o actuar l’allunyarà de l’estat hipnòtic, destorbant la placidesa de l’estat en què es troba. Perquè al final la hipnosi no es basa en l’exercici d’un poder que s’aplica sobre l’individu, l’hipnòleg és només el vehicle per mitjà del qual la nostra ment pot arribar a un estat d’alteració de consciència similar al dels grans mestres de la meditació (capaços de reduir el propi flux sanguini o no sentir dolor) sense llargs anys de pràctica. Distreure per un mateix la ment conscient és un procés similar al d’aconseguir no pensar en un ós blanc.

En què estàs pensant? En un ós blanc, oi? És per aquest fet que és necessària la figura del guia que ens permeti, com a la antiga Grècia, descobrir els misteris del regne de Hypnos.

Comparteix Facebook Twitter LinkedIn Google

Últims Articles